Így emelkednek az ipari fogyasztók energiaárai

  • Meredeken emelkednek az ipari fogyasztók energiaárai

Mindenkit kisebb, nagyobb mértékben érintenek a meredeken emelkedő energiaárak, de főként a nagyobb, ipari felhasználókat. Ez nem Magyarország sajátossága, szinte mindenhol ilyen tendenciát mutatnak az árak.

„Óvatos becslések szerint 30-60%-os emelést is tapasztalhatunk a tavalyhoz képest, ami rengeteg. De akad olyan előrejelzés is, ami a hihetetlen 250-300%-ot vetíti előre! Ez a hatalmas emelkedés pedig sok cég végét jelenthetik. „

Ezek után megfontolandó a hagyományos rendszert leváltani, ahelyett hogy az energiafelhasználást csökkentenék.

A cégnek menekülő utat jelenthet alternatív energiatermelő rendszerek, például a napelemes rendszerek kiépítése az egekbe szökő energiaárak ellen. A hazai iparnak márpedig borzasztóan szüksége van versenyképes energia árakra, hogy megőrizhesse a versenyképességét.

  • Ezek a jelentősebb áremelés okai

A jelentős áremelkedés hátterében rengeteg ok áll tulajdonképpen. A Covid okozta leállások, majd a járvány után hirtelen újrainduló ipar megnövekedett kereslete okolható. De ide sorolhatjuk az a tényt is, hogy emelkedett az üvegházhatású gáz kibocsátásának kvótaegységára Eu-n belül.

Az is megemlíthető, hogy a 2050-re kitűzött cél a klímasemlegesség elérése, ezért mindenki igyekszik jelentősen visszavágni a szén-, olaj- és gáztermeléssel kapcsolatos befektetéseket, finanszírozást. Továbbá az egekben van az áram előállításhoz használatos alapanyagok ára is, a széné és a földgázé. A növekvő keresletet nem vagy alig tudja kiegyenlíteni az kínálati oldalt, így további áremelkedéssel számolhatunk.

Mindenképp fel kell készülni a magas energiaárak időszakára!

Hosszabb távon komoly problémát jelenthet az olyan, különösen energia intenzív iparágaknál, amelyeknél az energiafelhasználás meglehetősen magas, szükséges az előállításhoz és az ipari termelési költségek meghatározó részét képezi. „

Az ipari termelés alakulása nagymértékben befolyásolja a gazdaság teljesítményét is. Ha nem működik megfelelően, a gazdaság is lanyhul. Ha az ipar nem tudja lenyelni ezt a mértékű drágulást, márpedig ilyen mértékűt nehéz lesz.  Az ipar áremelkedéssel válaszol, ami tovább drágít mindent. Azt pedig már a kisfogyasztók is meg fogják érezni.

  • Mi a megoldás kulcsa?

Kigazdálkodni az emelkedett árakat a fogyasztói árak emelésével lehet, vagy az energiafelhasználás csökkentésével. Egyik sem túl bíztató, ha a termelést továbbra is fenn szeretné tartani az ipar. Van még egy hathatós módszer, az alternatív energiarendszerek bevezetése, kialakítása, például napelemrendszer kiépítése, napelemek felszerelése.

  • Alternatív megoldások használata

A napenergia, vagy a víz, szél, geotermikus energia is olyan megújuló, megtérülő energiaforrás, melynek az ára nem növekszik drasztikusan, ráadásul nagyon hamar visszanyerhető a bele fektetett költség is. Továbbá az sem igaz egyikre sem, hogy a készletek korlátozottak lennének belőle, újratermelésére nincs lehetőség, vagy nagyon lassan. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a környezetkárosító hatása is elenyésző mindegyiknek.

  • Napelemrendszer kiépítése a legjobb megoldás

A napelemek felhasználása ipari területen már egyszerűen, könnyedén elérhető. Olyan alternatív megoldás, melyre támogatást is lehet felvenni. Bizonyítottan működik, hatásos. Illetve megszűnik a kiszolgáltatottság az emelkedő árakkal szemben egy napelemes rendszer kiépítése után. Helyzetelőnybe kerülhet, aki él vele. Szerencsére egyre több Magyar cég kötelezi el magát a napelemes rendszerek kiépítése mellett.