Pár tipp a pazarlásmentes életmódhoz

Pazarlásmentes életmód könnyedén!

Szeretnél te is szebb, élhetőbb jövőt hagyni gyermekeidre?

Azért bizony tenni kell! A mérhetetlen sok pazarlás, a túlfogyasztás, és mértéktelen vásárlás, a Földet elborító szemét tenger eltüntetése, felszámolása nem egy napig fog tartani. Ha nem teszünk ellenük semmit, akkor pedig igen sötét jövő várhat a gyermekeinkre.

A jó hír az, hogy egyéni szinten is sokat lehet tenni az élhetőbb jövőért, pár apró szokás megváltoztatásával! A zöldebb jövő felé vezető utat és a tenni akarást bárki el tudja sajátítani otthon is, egyszerűen, könnyedén. Hiszen felfogást, a mentalitást és hozzáállást kell csak változtatni. Nincs szükség hozzá új eszközökre, lehetetlen, drága dolgokra, csak új szokásokra!

Környezettudatos életmódhoz pár tipp

– Első és alapvető dolog a túlvásárlás megszüntetése! Biztos, hogy kell az a sokadik cipő is? Gondolod végig, mennyire fontos a sokadik felső megvásárlása, amit valószínűleg nem is fogsz túl gyakran hordani. Minden reklám azt sulykolja belénk, hogy az emberi élet társadalmilag elfogadott fő célja a vásárlás. Ezt hívjuk fogyasztói társadalomnak. Vásárolj és vásárolj! Nem számít, hogy nincs égetően szükséged rá, van már tíz hasonló belőle, de vegyél még. A régit pedig dobd ki! Vásárold tele a hűtőd, a kamrád polcaid, aztán vásárolj újra!

Tipp: Ha tudatosabban vásárolsz, már azzal sokat tehetsz a környezetedért!  Mindig kérdezd meg magadtól, hogy biztosan szükséged van arra az újabb dologra, mely a kosaradba került? Használni fogod? Kell?

– A második fontos dolog, mely sokat számít, az a pazarlás megszüntetése! Rengeteg élelmiszer, és annak a csomagolása, végzi a szemétben, ami hatalmas pazarlás. A rövid lejárati idejű, könnyen romló élelmiszerekből, friss zöldségekből, gyümölcsökből a legkönnyebb túlvásárolni magunkat, hogy aztán a kukában landoljanak.

Tipp: Ha okosan vásárolsz, előre megtervezed a menüt például, akkor ritkán fog előfordulni ez a fajta ételpazarlás. Törekedj arra, hogy mindig annyit vegyél, annyit főzz, amennyi biztosan el fog fogyni! Ha mégsem fogy el és teheted, akkor a megmaradt ételt add rászorulóknak. Országszerte számos Ételes doboz, Szeretetláda található, ahová a feleslegessé vált, de még jó ételeket kiteheted.

Ismered a kifli.hu oldalt? A lejárathoz közeli élelmiszereket lényegesen alacsonyabb áron adja, hogy gazdára találjanak biztosan. Illetve a rászorulókhoz is nagy számban eljutatja azokat az élelmiszereket, melyek még használhatóak, de nem vásárolták meg őket. Ezzel nem pazarolja az élelmiszert, nem felesleges kidobásra kerülnek, hanem hasznos módon felhasználják, elfogyasztják biztosan azok, akik nem tehetik meg a teljesen áron való megvásárlásukat. Nem vész kárba az előállításához, megtermesztéséhez, utaztatásához szükséges energia.

https://www.kifli.hu/ne-pazaroljuk-az-elelmiszert

– Háztartási hulladék csökkentése

Lassan annyi a szemét, hogy egész egyszerűn nem fog elférni a Földön. Épp ezért fontos annyira a hulladékcsökkentés. Igyekezz úgy vásárolni, hogy azzal ne gyűjts be még több szemetet. A szelektív hulladékgyűjtés pedig környezetvédelmi szempontból alap dolog kell, hogy legyen. A műanyagok kerülése, a káros anyagok meghatározott helyen való leadása (használt olaj, elem, lejárt gyógyszerek, építési szemét, autógumi) szintén fontos! A komposztálás is kitűnő dolog, mellyel elejét veheted az élelmiszerek kukában landolásának.

Tipp: Kerüld az eldobható zacskókat, táskákat és a felesleges csomagolást. Használj helyettük tartós textilzsákokat, táskákat, kosarat! Nézz körül a környezetedben, hogy hol található csomagolásmentes üzlet! Nagyon szuper kezdeményezés!

– Add tovább azokat a dolgokat, melyeket már nem használsz. Másnak hasznos lehet még. Hasznosítsd újra, adj új funkciót azoknak a dolgoknak, amiket már nem használsz.

Tipp: A már nem kellő, ám használható ruhákat, technikai eszközöket adhatod rászorulóknak, olyan alapítványoknak, akik eljuttatják azoknak, akiknek jól jöhet.

– Kevesebb, környezettudatosabb utazás, minimális autókázás, szintén sokat javít a környezetre mért káros hatások mérséklésére.

Tipp: Helyette pattanj bringára, közlekedj gyalogosan vagy tömegközlekedésre szállj inkább.

– Túlfogyasztás. Rengeteg vizet hagyunk elfolyni a lefolyón. Sok áramot használunk, olykor teljesen feleslegesen. Kapcsold le a villanyt, ha már nem tartózkodsz a szobában. Zárd el a csapot és ne folyasd feleslegesen. Ezek mérsékelt használata, és az energiatakarékos háztartási gépek, eszközök választása sokat segíthet. Mikor új háztartási gépeket vásárolsz, győződj meg arról, hogy energiafelhasználása alapján milyen osztályba sorolták be azokat.

Tipp: Az alternatív energiafogyasztók használata, felszerelése, a napelemek, a termofűtés, vagyis a megújuló energiaforrások választása környezetbarát módszer.

– Tudatos vásárlás.

Olyan dolgokat vegyél, amiknek szezonjuk van, és a környékben készítik őket, teremnek meg. Ha távoli országokból, több ezer kilométert utat megtevő dolgot vásárolsz, rengeteg energiát, vegyszert igényel és a hosszú szállítás, utaztatás is környezetszennyező, nem beszélve a csomagolásról.

Tipp: Ha valamit venned kell, akkor keresd a bioélelmiszereket, a helyi termelőket, készítőket, a környékbeli, szezonális termékeket. Így kevesebbet utaznak az általad vásárolt dolgok és támogatod is a környezetedben élő kisvállalkozókat. Továbbá sokat tehetsz az ügyért azzal is, ha környezettudatos termékeket, kozmetikai szereket, háztartási szereket vásárolsz.

– Egy kis zöld. Ha lehetőséged van rá, ültess fákat, kertészkedj otthon, termeld meg a saját zöldségeid, gyümölcseid, ültess virágokat, sövényt, bokrot. Minden pluss zöld felület segíti a bolygót!

Tipp: Ha nincs helyed, lehetőséged rá, akkor támogass Fa ültető alapítványokat, civil kezdeményezéseket!

Egy kis odafigyeléssel, apró szokások, trükkök bevezetésével, a megszokott, könnyebb út helyett más szokások bevezetésével könnyedén védheted a környezetet. Ezzel sokat segítesz a szebb, élhetőbb jövő kialakításában!