További 100 milliárd forint a zöld otthon programra!

Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében elindult, nagy sikernek örvendő NHP Zöld Otthon Program előre nem várt mennyiségű igénylést ért el. A kedvező hitelprogram rendkívül ösztönzőleg hatott az energiahatékony ingatlanok piacára. A vásárlók kifejezetten keresték a még zöldebb lakások, családi házak vásárlásának lehetőségét. Emellett az energiahatékony lakások építését is szorgalmazta jelentősen. Ez bizonyítja, hogy megalapozott volt a hosszú távú, a környezeti fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektető program.

Az elsőre megállapított 135 milliárdos összeg gyors kimerülése egyértelműen megmutatta, hogy mekkora igény van a lakosság körében rá.

Mire tudod igénybe venni a Zöld Hitelt?

  • Napelem
  • Hőszivattyú
  • Napkollektor
  • Korszerű fűtéstechnikai rendszerek
  • Elektromos fűtőpanelek
  • Szigetelés stb…

Nézzük, hogyan néztek ki korábban a Zöld hitel program feltételei

Az NHP Zöld Otthon Program 0 százalékos kamattal biztosított a hitelintézeteknek forrást, melyet azok maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhettek meg a lakossági ügyfelek számára. Csak belföldi, vállalkozási tevékenység körén kívül eljáró természetes személy igényelhetett lakáshitelt. A programban egy fogyasztó kizárólag egy lakáshitel adósa, illetve adóstársa lehetett, többé nem. Maximum 25 évre, legfeljebb fix 2,5%-os kamattal lehetett igénybe venni.

 „Patai Mihály MNB-alelnök az MTI-nek nyilatkozta, hogy erősen gondolkodnak a hitelprogram kiterjesztésében, mivel volumene elérte az erre biztosított keretet, azaz kimerült a keretösszeg.”

Végül a Magyar Bankszövetség írásban kérte a program folytatását további, bővített 100 milliárd forintos finanszírozási lehetőséggel. Amit meg is kapott! Tovább folytatódhat a Zöld Otthon Program a továbbiakban!

Így szigorodnak a finanszírozható ingatlanokra vonatkozó elvárások

A nagy érdeklődésre tekintettel, végül nem a kamatszintet emelték magasabbra, illetve nem az általános vagy személyre vonatkozó hitelezési feltételeket szigorították, hogy a lehető legtöbb érdeklődő, továbbra is igényelhesse a Zöld Hitel programot. Úgy látták jónak, hogy az energetikai követelményeket szigorítják kicsit, a még zöldebb otthonok létrejöttének javára. 

Azaz, a korábbi BB energiatanúsítvány maradt. Amiben változott, hogy az évi maximum 90 kWh fajlagos energiafelhasználás, a bővített keretnél már maximum évi 80 kWh-ra módosult.

Viszont a Zöld hitel igénylésének nemfeltétele továbbra sem a gyermekvállalás vagy már meglévő gyermek, és akár 0% kamatozású zöld csok (Zöld Otthonteremtési Kölcsön) is igényelhető mellé. A kamat fix 2,5% a teljesfutamidőn át nem változik. Maximum 25 év, minimum5 év futamidő lehetséges. Kizárólag újépítésű, BB energetikai besorolású ingatlan vásárlására vagy építésére vehető igénybe, korszerűsítésre nem. Maximum 0,75%, de legfeljebb 100 000 forint folyósítási díjat számíthat fel a bank.

A Zöld Otthon hitelprogramot tehát továbbra is lehet igényelni, nem teljesíthetetlenek az elvárások vele kapcsolatban. Mivel hosszútávon kiszámítható, kedvező kamattal rendelkező hitel, nagyban segítheti a lakosságot az energiahatékony új lakások vásárlásában és építésében! Érdemes hát élni vele annak, aki új lakásba költözne vagy építkezésen gondolkodik!