VÉGRE!!!! Új program indul az akkumulátoros energiatárolók telepítésének ösztönzésére Magyarországon.

2023.03.13.

A tavasz folyamán indul egy olyan program, amely támogatást nyújt az akkumulátoros energiatárolók telepítéséhez.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) Budapesten tartott iparági konzultációt, amelyen bemutatták a pályázatot, amely a hálózati energiatárolók kiépítését ösztönözni kívánja. A programban vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt kínálnak az ipari méretű akkumulátorok telepítéséhez és legalább 10 éves üzemeltetéséhez.

Az új tárolókapacitások célja az ellátásbiztonság erősítése, a megújuló energiaforrások hatékonyabb kihasználása és az energiafogyasztáshoz jobban igazodó hasznosítás elősegítése. A pályázati kiírást az ágazati szereplők és vállalkozások észrevételei alapján fogják véglegesíteni. A gazdasági társaságoknak szóló felhívás közel 62 milliárd forint keretösszeggel és tavasz végi benyújtási határidővel jelenhet meg a közeljövőben. A beruházásoknak legkésőbb 2025 nyaráig kell befejeződniük. A nyertes vállalkozásnak tíz évig kell üzemeltetnie az energiatárolót, és beszámolnia kell a műszaki és gazdasági tapasztalatairól évente. Az EM további támogatást tervez a villamosenergia-rendszerüzemeltetőknek és a hálózati elosztóknak is a tárolókapacitások kiépítéséhez.

A helyreállítási alap forrásaiból összesen 120 milliárd forint áll rendelkezésre a zöld és digitális átállást elősegítő beruházásokra.

A hír forrása: MTI

Kérj ajánlatot napelemrendszerre az: ajanlat@alpinsun.hu e-mail címen.