100% napelem pályázat hírek: Megnőtt azoknak a kifizetése, akik igénybe vették a 100%-os napelemes pályázatot

2023.03.14.

( RRF-6.2.1 Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva )

  • Az elmúlt időszakban jelentősen felpörgött a lakossági napelemes pályázat kifizetése, így már több mint 8 ezer nyertes projekt részesült támogatásban. Ennek eredményeként az összeg kifizetése is jelentősen megnőtt az előző időszakhoz képest. Ez a tendencia azt mutatja, hogy egyre több ember érdeklődik és vesz részt a napelemes projektek megvalósításában, ami pozitív hatással lehet a környezetvédelemre és az energiahatékonyságra is.

Az elmúlt hónapban az otthoni napelemes rendszerek finanszírozására szolgáló pályázat kifizetéseinek száma és értéke több mint duplájára nőtt, ami azt jelenti, hogy már 8000 ember kapta meg támogatását.

  • Ez a változás azzal magyarázható, hogy az Energiaügyi Minisztérium egy hónapja radikálisan átalakította a pályázati folyamatot, ami segített javítani az eddigi teljesítményt. Ezen változtatásoknak nagy szerepük van a napelemes rendszerek terjedésében Magyarországon.

  • Az Energiaügyi Minisztérium által egy hónappal ezelőtt a Portfolio számára közölt radikális pályázati átalakítás valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy ennyi embernek sikerült már megkapnia a napelemes pályázat finanszírozását. Azonban az ígért új pályázati lehetőség egyelőre nem érhető el. Egy hónappal ezelőtt még csak 3626 nyertes projekt létezett a lakossági napelemes pályázaton, amelyeknek összesen 6 milliárd forint előlegét fizették ki. Azonban jelenleg már 7934 nyertes projekt van, és összesen 14,3 milliárd forint kifizetés történt a projektekre.
  • A lakossági napelemes pályázatban a kifizetések darabszáma és értéke több mint kétszeresére nőtt egy hónap alatt. Ha azonban az időszakot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 12-i nyilatkozatától számoljuk, amikor nyilvánosan kritizálta az addigi mindössze 41 kifizetést és 78 millió forintot, akkor még nagyobb felpörgésről beszélhetünk.
  • Azóta már 7934 nyertes projekt van, és 14,3 milliárd forint összegű kifizetés történt a projektekre.
  • Az összesen 35 ezer nyertes projekt és az általuk elnyert 122 milliárd forint összegéhez viszonyítva valóban még bőven van teendő és rengeteg munka vár a projektek megvalósításában. Azonban az elmúlt egy hónapban történt jelentős felpörgés és az egyre növekvő kifizetések biztatóak lehetnek az energiahatékonyság és az alternatív energiák iránti elkötelezettség növekedésére vonatkozóan.

A kormány által ígért újabb pályázati lehetőségek meghirdetése pedig további lendületet adhat a napelemes projektek megvalósításának.

Az egyik új projektről itt olvashatsz:

https://www.alpinsun.hu/vegre-akkumulatoros-energiatarolok-telepiteset-tamogato-program-indulhat-2023-tavaszan/
Az Alpinsun kollégái a reggeli készülődés közben.

Kérj ajánlatot napelemrendszerre az:

ajanlat@alpinsun.hu e-mail címen.

A cikk forrása: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20230307/durvan-felporgott-a-napelemes-palyazat-kifizetese-mar-8-ezren-erzik-ezt-601382