Mit tehetünk a termőföld globális amortizációja ellen?

Erre a kérdésre ad választ a Save Soil mozgalom.

De mi is az a Save Soil?

A Save Soil egy globális mozgalom, amelyet Sadhguru indított el, hogy kezelje a talajválságot azáltal, hogy összehozza az embereket a világ minden tájáról, hogy kiálljanak a talaj egészségéért, és támogassák a nemzetek vezetőit a megművelhető talaj szervesanyag-tartalmának növelésére irányuló nemzeti politikák és intézkedések kidolgozásában.

A probléma ami miatt szükség van a globális összefogásra az az, hogy 52%-a a mezőgazdasági talajainknak már elhasználódott.

Miért mentsük meg a talajt?

A szerves tartalom hiánya a talajt homokká változtatja, ami az alábbiakhoz vezet:

  • ÉLELMISZER VÁLSÁG

20 év alatt 9,3 milliárd ember számára 40%-kal kevesebb élelmiszer termelése várható.

A rossz talaj rossz tápértékhez vezet. A mai gyümölcsök és zöldségek már 90%-al kevesebb tápanyagot tartalmaznak.

2 milliárd ember szenved táplálkozási hiányosságoktól, amely számos betegséghez vezet.

  • ZHIÁNY

A kimerült talaj nem képes felszívni és szabályozni a vízáramlást.

A vízvisszatartás hiánya aszályokhoz és áradásokhoz vezet

  • A BIOLÓGIAI DIVERZITÁS ELVESZTÉSE

A tudósok arra jutottak,, hogy évente körülbelül 27 000 életforma pusztul ki az élőhelyek elvesztése miatt.

A válság elérte azt a pontot, ahol a rovarok biomasszájának 80%-a eltűnt.

A biológiai sokféleség csökkenése tovább rontja a talaj élőhelyét és megakadályozza a regenerációt.

  • KLÍMAVÁLTOZÁS

A talajban tárolt szén háromszor annyi, mint az élő növényekben, és kétszer annyi, mint a légkörben, ami azt jelenti, hogy a talaj kulcsfontosságú a szénmegkötéshez.

Ha a világ talajait nem revitalizálják, 850 milliárd tonna szén-dioxid kerülhet a légkörbe. Ez több, mint az emberiség összes kibocsátása az elmúlt 30 évben együttvéve.

  • A MEGÉLHETÉS ELVESZTÉSE

Becslések szerint a talaj kipusztulása évente 10,6 billió USD-be kerül a világnak.

  • KONFLIKTUS ÉS MIGRÁCIÓ

A népesség növekedése, valamint az élelmiszer- és vízhiány miatt több mint 1 milliárd ember vándorolhat más régiókba és országokba 2050-re.

A földkérdések 1990 óta jelentős szerepet játszottak Afrikában a nagyobb háborúk és konfliktusok több mint 90%-ában.

MEGOLDÁS:

 
1. LEGALÁBB 3-6% SZERVES TARTALOM VISSZAHOZÁSA A TALAJBA azáltal, hogy a föld beárnyékolásra kerül a növényzettel, és gazdagítja a talajt növényi alommal és állati hulladékkal.


2. ÉLŐ TALAJ
A virágzó, élő talaj létfontosságú az élethez

TERV:

Talaj egészségének visszaszerzéséhez támogató politikákra és tudatosságra van szükség a világ minden táján.


Ha most cselekszünk, ez a válság világszerte hatékonyan visszafordítható olyan rendelkezésekkel, amelyeket a talaj egészségének védelme érdekében hoztak létre. Az elszigetelt egyéni cselekvések már nem elegendőek ennek megfordításához. A talaj egészségének biztosításához minden állampolgár kollektív részvételére van szükség, ami csak a szükséges politika elfogadásával biztosítható a világ minden nemzetében.

Itt tudsz csatlakozni a mozgalomhoz:  Save Soil (ishaoutreach.org)

A globális, mindenkit érintő összefogás sikeres, erre bizonyíték az ózonréteg gyógyulása: Az 1970-es évek közepén a tudósok arra figyelmeztettek, hogy a mindennapi termékekben, például aeroszolokban, hűtőszekrényekben és légkondicionálókban előállított vegyszerek, mint például a klórozott-fluorozott szénhidrogének vagy a CFC-k károsítják az ózonréteget (a légkörnek azt a rétegét, amely megvéd minket a nap káros, ultraibolya sugarakat okozó bőrrákjától). 1987-ben az országok – ( végül összesen 197 ) – összefogtak, és a Montreali Jegyzőkönyv aláírásával megállapodtak abban, hogy abbahagyják a CFC-k és hasonló ózonréteget lebontó vegyszerek használatát. Ez a politika az ózonréteget lebontó vegyszerek 99%-ának fokozatos megszüntetéséhez vezetett. Mára az ózonréteg elkezdett helyreállni, és a jelenlegi becslések szerint a lyuk az évszázad közepe táján teljesen bezárul. Referenciák: www.unep.org